Dotazy občanů - - Oficiální web MP Klecany
Městská Policie Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města Městská Policie Klecany - Městský úřad Klecany - oficiální web města

Dotazy občanů

Úspory za vytápění zateplených prostor s otevřenými okny.

17.2.2015, Tomáš Bažant

Dobrý den,

Nejprve bych chtěl smeknot , jak se již na většině městských budov podařilo z dotačních titulů „snížit energetickou náročnost„ provedením zateplení. Kromě estetického hlediska (nová fasáda) je hlavním důvodem proč se zatepluje i finanční úspora za vytápění. Kdo má více než ekonomické vyvinuto ekologické cítětí pochopí rychle a snadno, že čím méně energie se spotřebuje, o to méně je ji potřeba vyrobit / dovést ( vyrubat uhlí / vytěžit plynu…).

Samozřejmě v individuální domácnosti, kde si každý zaplatí co protopí je myšlení uživatelů prostor nastaveno jinak, než ve veřejných prostorách, a proto mám dotaz, jestli by se do vybraných městských zateplených prostor nedaly doinstalovat termostaty blokující topení při otevřených oknech. Takové termostaty bývají standartně v prostorách s častou obměnou osob (ubytovny / penziony), nebo v prostorách s osobami nepoučitelnými, aby se zabránilo topení a větrání zároveň.

Děkuji za info , pěkný den. Tomáš Bažant
p.s. Pokusil jsem se volně navázat na všímavost nestora energetických úspor z naší radnice „ nesvítí se někde zbytečne ? “.

Odpověď

18.2.2015

Dobrý den,

zatím je toto (zejména na ubytovně) řešeno domluvou, ve škole osvětou. Nevím, jak finančně a technicky náročné by bylo osazení všech objektů zařízením, které by při otevřených oknech automaticky vypínalo vytápění, ale určitě je to zajímavý nápad, kterým se budeme zabývat.

S pozdravem

Daniel Dvořák

Zpět